Tata Steel’den Türkiye’ye İlk Elektronik Konşimento İşlemi 21/01/2023

Tata Steel’den Türkiye’ye İlk Elektronik Konşimento İşlemi

 

  • Tata Steel, Türkiye'ye yapmış olduğu sevkiyatta CargoDocs üzerinden ilk elektronik konşimento işlemini yaptı.
  • Elektronik Konşimento (eB/L) ile kağıt üzerinde günler hatta haftalar süren işlemleri 48 saat içinde tamamlamak mümkün.

 

Tata Steel kısa bir süre önce, Türkiye'ye ihracat yaparken, göndericinin Tata Steel Limited, alıcının da Tatmetal Çelik Sanayi ve Ticaret olduğu bir sevkiyatta, CargoDocs üzerinden ilk elektronik konşimento (eB/L) işlemini tamamladı. Kilometre taşı niteliğindeki bu işlem, Hindistan'ın Dharma Limanından, Türkiye'nin Karadeniz Ereğli Limanına sevk edilen çelik ruloların ihracatını kapsıyordu.

 

Orijinal eB/L, essDOCS’un dijital ticaret platformu CargoDocs üzerinden düzenlendi. Taslak hazırlama, ortak inceleme, imzalama, düzenleme, onaylama ve teslim etme gibi tüm önemli işlemler tek, güvenli platform üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Bu sayede e-postalara ve hataya açık manuel süreçlere bağımlılık ortadan kalktı ve ticaret önemli ölçüde hızlandı. Kâğıt üzerinden yapılan işlemleri tamamlamak günler hatta bazen aylar alırken, orijinal eB/L 48 saatten kısa bir süre içinde sevkiyattaki tüm ilgili taraflara aktarıldı.

 

Tata Steel'in Türkiye'ye yaptığı bu son sevkiyat, Şirketin başlattığı ve tamamladığı bir dizi başarılı kâğıtsız işlemde bir başka kilometre taşını temsil ediyor. Aynı zamanda, sevkiyat & ticari belge süreçlerini optimize etmeyi amaçlayan stratejik dijital ticaret yapma çabalarını destekliyor. Şirket, eDocs kullanarak zaman ve maliyetten önemli ölçüde tasarruf etmiş, ticari şeffaflık ve görünürlüğü artırmış, sahte belge riskini azaltmış ve kiralayanın Sevkiyat Teminat Mektubunu (LOI) kullanma ihtiyacını ortadan kaldırmıştır.

 

Tata Steel Pazarlama & Satış (Yassı Ürünler) Başkan Yardımcısı Rajeev Singhal, kilometre taşı niteliğindeki bu işlemle ilgili olarak şunları söyledi: "Tata Steel olarak Mart 2021 de hem bünyemizdeki imkânlardan hem de dış ekosistemden faydalanarak ihracat sevkiyatlarında dijital işlemlerin yürütülmesine öncülük ettik. Bu işlem, teknolojinin başını çektiği köklü değişikliklere öncülük etme çabamızı ispatlıyor ve %100 dijitalleşmeye giden yolculuğumuzda önemli bir kilometre taşını temsil ediyor. Tedarikçilerimizin ve müşterilerimizin daha görünür, verimli ve hızlı şekilde bağlantı kurabileceği ve işlem yapabileceği sorunsuz ve güvenli yöntemler sunmak amacıyla tedarik zincirlerimizi daha çevik hale getirmeye devam edeceğiz."

 

Tatmetal Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Ticari Koordinatörü Ayhan Uçar ise şunları söyledi: "Tata Steel ile aramızdaki uluslararası lojistik süreçlerinin dijitalleştirilmesi, karşılıklı işlerimizde verimliliği doğrudan artıracak bir hamle. Ayrıca bu proje, hem Tatmetal Çelik hem de Tata Steel'in küresel ticarette yenilikçi bir vizyona sahip olduğuna dair önemli bir gösterge. Ülkemiz ve sektörümüz için öncü niteliği taşıyan bu anlamlı işbirliğinin her iki taraf için olduğu kadar bölgesel ve uluslararası ticaret için de olumlu sonuçlar doğurmasını temenni ediyoruz."

 

Tata Steel, Nisan 2021'de BAE'deki bir müşterisine çelik ihraç ederken, küresel çelik sektöründe ilk defa blok zinciri destekli kâğıtsız bir ticaret işlemi gerçekleştirdi. Şirket, aynı yılın ilerleyen dönemlerinde, Kasım ayında, Bangladeş'teki bir metal devinin blok zinciri destekli kâğıtsız ihracat siparişini teslim etti.

 

Tata Steel, Bangladeş, Avrupa ve Orta Doğu gibi coğrafyalarda Karayolu, Dökme Yük ve Konteyner olmak üzere üç farklı sevkiyat şeklini kapsayan, blok zincire dayanan, kâğıtsız işlemler gerçekleştirerek ve bunları yaygınlaştırarak siparişten nakde döngüsünü yeni yöntemlerle dönüştürmek için çalışıyor. Tedarik zincirini yönetmek ve Şirketin tedarikçileri tarafından gerçekleştirilen işlemleri kolaylaştırmak amacıyla, gelen malzemenin teslim alınmasında kâğıtsız işlem yapılmasını sağlayan dijital bir platform olan Digi-Bill (faturaların e-teslimi), araçların takibi ve yeniden yönlendirilmesini sağlayan Margdarshak gibi birçok dijital girişim halihazırda uygulanmaktadır.

 

Tata Steel Hakkında

Tata Steel grubu, yıllık 34 milyon ton ham çelik kapasitesiyle dünyanın en büyük çelik şirketleri arasında yer almaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki operasyonları ve ticari varlığı ile en geniş coğrafyalarda faaliyet gösteren çelik üreticilerinden biridir. Grubun, 31 Mart 2022'de sona eren mali yılda konsolide cirosu 32,83 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir.

A Great Place to Work-SertifikalıTM Tata Steel Limited, bağlı ortaklıkları, iştirakleri ve ortak girişimleriyle birlikte 65.000'in üzerinde çalışanıyla beş kıtaya yayılmıştır. Tata Steel 2012 yılından bu yana Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksinin (DJSI) Gelişmekte Olan Piyasalar kategorisinde yer almaktadır ve 2016 yılından bu yana DJSI Kurumsal Sürdürülebilirlik Değerlendirmesinde sürekli olarak ilk 10 çelik şirketi arasında yer almaktadır. Tata Steel, ResponsibleSteelTM, Dünya Çelik Birliğinin (worldsteel) İklim Eylem Programı ve Dünya Ekonomik Forumunun Küresel Parite İttifakı üyesi olmasının yanı sıra, Jamshedpur, Kalinganagar ve IJmuiden Tesisleri ile Dünya Ekonomik Forumunun Küresel Deniz Feneri listesinde yer almaktadır ve 2016-17'de en iyi performans gösteren entegre çelik tesisi için aldığı Başbakanlık Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödül ve takdir kazanmıştır. Brand Finance tarafından Hindistan'ın en değerli Metal ve Madencilik markası olarak gösterilen Şirket, 2021 yılında CII En Yenilikçi 25 Hint Şirketi, 2021 Capri Global Capital Hurun India Impact 50'de Hindistan Hurun Araştırma Enstitüsü'nün en iyi 10 sürdürülebilir kuruluşu arasında yer almış, Dünya Çelik Birliğinden beş yıl üst üste Çelik Sürdürülebilirlik Şampiyonu ödülünü, 2021 yılında Ethisphere Enstitüsünden 2021 'En Etik Şirket' ödülünü, 2021 yılında RIMS Hindistan ERM’den Seçkinlik Nişanı, Hindistan Risk Yönetim Ödüllerinde üst üste altıncı kez Metal ve Madencilik Sektöründe Risk Ustası ödülünü ve 2020 mali yılında ICAI'den Finansal Raporlamada Mükemmellik Ödülünü almıştır.