ABD Section 232 İncelemesi Raporu Sonuçları 16/02/2018

ABD Section 232 İncelemesi Raporu Sonuçları

 

ABD Ticaret Bakanlığı’nın Section 232 soruşturması ile ilgili olarak açıkladığı inceleme raporuna göre, Bakanlık inceleme neticesinde çelik ve alüminyum ithalatının “ulusal güvenliği tehdit ettiği” neticesine ulaştı. Bu sonuçları içeren yüzlerce sayfalık detaylı inceleme raporu Başkan Trump’a sunuldu ve Başkan Trump’ın 19 Nisan 2018 tarihine kadar karar vermek için süresi bulunuyor.

Çelik İncelemesinin Kilit Bulguları:
- ABD dünyanın en büyük çelik ithalatçısı. ABD’nin çelik ithalatı ihracatının 4 misli seviyesinde.
- 2000 yılından bu yana 6 BOF 4 EAO'lu tesis kapandı ve istihdam % 35 azaldı.
- 2000 yılından sonra dünyada kapasite % 127 artışla 2.4 milyar tona yükseldi, ancak talep daha yavaş artıyor.
- Dünyada kapasite fazlalığı 700 milyon ton, ABD'nin yıllık çelik tüketiminin 7 katı. Çin en büyük fazla kapasite kaynağı, üretici ve ihracatçı. Tek başına Çin’deki fazla kapasite bile ABD’nin toplam kapasitesinden daha fazla.
- Çin'in bir ayda  ABD'nin yıllık üretimine yakın miktarda çelik üretiyor. İthalat baskısı nedeniyle, manyetik transformerlar gibi bazı çelik türlerinde, ABD’de yalnızca 1 üretici kalmış bulunuyor.
- ABD'nin yürürlükteki 169 AD ve CVD önleminin 29'u Çin'i hedef almaktadır.

Çelik Raporunun Önlem Önerileri: 
1.  Tüm ülkelerden yapılan tüm çelik ithalatına en az %24 gümrük vergisi uygulanması,
2. 12 ülkeden (Brezilya, Çin, Kosta Rika, Mısır, Hindistan, Malezya, Kore, Rusya, G. Afrika, Tayland, Türkiye, Vietnam) yapılan tüm çelik ithalatına en az %53 oranında vergi uygulanması ve diğer ülkelere yalnızca 2017 ihracatları kadar kota tanınması,
3. Tüm ülkelerden yapılan tüm çelik ithalatına, 2017 yılında gerçekleştirilen miktarın % 63'ü kadar kota tanınması,
4. Uygulanacak verginin yürürlükteki tüm vergilerin üzerine uygulanması,
5. Tüm ülkelere tüm çelik ürünlerine uygulanacak.

Tüm bu önlemlerin ABD'nin KKO'sunu % 73'ten % 80'e çıkartması hedefleniyor. ABD’nin üretiminin yetersiz olduğu ürünlerde, bu ürünler için muafiyet tanınmasına imkan sağlanacak bir prosedür de yer alıyor.

Her ne kadar ABD Savunma Bakanlığı çelik ithalatının ulusal güvenliğe tehdit olmadığını savunsa da, ABD Ticaret Bakanlığı ithalatın tehdit olduğunu ileri sürerek soruşturma başlattığı ve incelemesini de bu yönde sonuçlandırarak, Başkan Trump'a çelik ithalatının sınırlandırılmasına ilişkin alınabilecek önlemlerle ilgili bir dizi önerilerde bulundu. Bu öneriler tamamen tavsiye niteliğinde ve Başkan Trump bu önerilerin birisini olduğu gibi kabul edebilir, istediği şekilde revize edebilir veya tamamen gözardı edebilir. Başkan Trump'ın çelik ithalatı ile ilgili kararını 11 Nisan 2018, alüminyum ithalatı ile ilgili kararını 19 Nisan 2018 tarihine kadar vermesi bekleniyor. 

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız