Çelikte Kapasite Fazlalığı 737 Milyon Ton ile Rekor Seviyelerde 09/12/2017

Çelikte Kapasite Fazlalığı 737 Milyon Ton ile Rekor Seviyelerde

 

G-20 bünyesinde oluşturulan Çelikte Kapasite Fazlalığı Global Forumu tarafından yapılan son çalışma, 2016 yılında çelik endüstrisinin tarihi boyunca gördüğü en yüksek seviye olan 737 milyon tona ulaştığını ortaya koydu.

Raporda, kapasite fazlalığının hayati önem taşıyan bir problem olduğuna dikkat çekilerek, ihtiyacın üzerinde bulunan çelik üretim kapasitesinin fiyatları baskı altında tuttuğuna, karlılığı azalttığına, istihdamı tehdit ettiğine ve çelik alanında faaliyet gösteren firmaların mevcudiyetlerine zarar verdiğine vurgu yapıldı.

ABD’de faaliyet gösteren Birleşik Çelik İşçileri Sendikası, “2 yıl devam eden görüşme ve toplantılar sonucunda, global çelik sektöründe kapasite fazlalığının bulunduğunu ve büyümeye devam ettiğini ortaya koyan 52 sayfalık bir rapor ortaya çıktı. Forum katılımcıları için bu bir zafer olarak değerlendirilebilir, fakat bu ABD’deki çelik işçileri için, Roma yanarken politikacıların eğlenmeye devam ettiğini gösteren başka bir kanıttır” açıklamasında bulundu.

Başta Çin’de olmak üzere global düzeyde üretime başlayan yeni kapasiteler ABD çelik sanayine ciddi zarar verdi. Çelikte kapasite fazlalığına ilişkin Global Forum, son 20 yılda ABD’de çelik sektörünün istihdamının % 20 oranında azaldığını ve 1973 yılındaki zirvesinden bu yana ABD’nin çelik üretiminin % 43 oranında gerilediğini açıkladı.

Amerika Demir Çelik Enstitüsü Başkanı Thomas Gibson konu ile ilgili olarak “ABD Hükümetinin çelik sektöründe global kapasite fazlalığı sorununun ve buna neden olan piyasa bozucu uygulamaların ortadan kaldırılmasına yönelik olarak üstlendiği lider rolü ve bu konudaki çalışmaları memnuniyetle karşılıyoruz. Bugün çelik sektörümüzün karşı karşıya kaldığı en büyük problem, haksız ticareti yapılan ürünlerin ABD’ye girişini hızlandırıcı bir etki yaratan diğer ülkelerdeki hızla büyüyen kapasite artışıdır. Global Forum, bu anlamda hükümetlerin piyasayı bozucu etki yaratan devlet yardımlarını elimine etmeleri ve kamu mülkiyetli tesisler ile özel sektöre ait tesislerin aynı koşullarda rekabet etmelerini sağlayacak önlemlerin alınması ihtiyacına vurgu yaptı. Global Forum tarafından önerilen politikalar, yalnızca tüm hükümetlerce uygulanması halinde anlamlı ve sonuç verici olacaktır. Section 232 uygulaması da dahil olmak üzere, ticari korunma mekanizmalarının uygulanması, ABD çelik endüstrisinin haksız çelik ithalatından daha fazla zarar görmemesi için büyük önem taşıyor”