Türkiye Dünya Dolaylı Çelik İhracatında 13. Sırada; Beyaz Eşya'da Çin'in Arkasından 2. Sırada 06/01/2017

Türkiye Dünya Dolaylı Çelik İhracatında 13. Sırada; Beyaz Eşya

2015 yılında dünya doğrudan çelik ihracatı 459 milyon ton, dolaylı çelik ihracatı ise, 318 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Yani dünyada toplam çelik ticaretinin % 59’u doğrudan, % 41’i ise dolaylı olarak başka ürünlerin içerisinde yapılmış oldu. En büyük dolaylı çelik ihracatçıları, Çin, Almanya, G. Kore, Japonya ve ABD gibi imalat sanayi ürünleri ihracatında üst sıralarda olan ülkeler. Türkiye, 6.3 milyon tonluk dolaylı çelik ihracatı ile, Almanya, İtalya, Polonya, İspanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti ve Belçika Lüksemburg’un arkasında, dünyada 13. sırada. Bölgeler itibariyle de dolaylı çelik ihracatının % 81 Asya ve AB’ye ait.

Büyük dolaylı çelik ihracatçısı ülkeler, aynı zamanda gelişmiş sanayilerinden dolayı büyük dolaylı çelik ithalatçıları konumunda. ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Kanada ve Çin gibi ülkeler dolaylı çelik ithalatında ön sıralarda. Türkiye 4.5 milyon tonluk dolaylı çelik ithalatı ile 18. sırada.

Net dolaylı çelik ihracatında ise, Çin, G. Kore, Japonya, Almanya, İtalya, Meksika gibi büyük sanayi ürünleri ihracatçıları ilk sıralarda bulunurken, Türkiye 1.9 milyon tonluk ihracatı ile 11. sırada yer aldı. Net dolaylı çelik ihracatında, Türkiye AB ülkeleri arasında Almanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve İspanya’nın ardından, 6. oldu.

Türkiye 2015 yılında, 6.3 milyon ton dolaylı çelik ihracatı, 4.5 milyon ton dolaylı çelik ithalatı yaptı. Hem ihracatta hem de ithalatta otomotiv, metal eşya ve makine sektörleri ağırlıklı rol oynadı. En fazla dolaylı çelik ihracatı yapan sektörler, % 37 oranındaki payı ile otomotiv, % 30 payı ile Metal Eşya, % 19 payı ile makine ve % 9 oranındaki payı ile beyaz eşya sektörleri oldu. İthalatta da otomotiv % 35 oranındaki payı ile lider konumda yer alırken, otomotivi % 28 oranındaki payı ile makina ve % 16 payı ile diğer taşıtlar, % 15 payı ile metal eşya takip etti.

Türkiye’nin dolaylı çelik ihracatında, ilk sıralarda otomotiv, metal eşya, makine ve beyaz eşya sektörleri yer alıyor. Net dolaylı çelik ihracatında ise, metal eşya, otomotiv ve beyaz eşya sektörleri öne çıkarken, makine, diğer taşıtlar ve elektrikli teçhizat sektörlerinin net dolaylı çelik ithalatçısı oldukları gözleniyor.

2015 yılında gerçekleştirdiği 25 milyon adetlik üretimi ile beyaz eşyada dünyanın en büyük ikinci, Avrupa’nın da birinci üreticisi konumunda bulunan Türkiye, bu konumuna bağlı olarak, Çin’den sonra en fazla dolaylı çelik ihracatı yapan ülke oldu.  Türkiye, Oolonya, Almanya, İtalya, Macaristan ve İspanya gibi Avrupa’daki büyük üreticiler yanında, Tayland, G. Kore gibi Uzak Doğu devlerini de geride bıraktı.

Her ne kadar otomotiv sektörü, 2.3 milyon tonluk dolaylı çelik ihracatı ve Türkiye’nin dolaylı çelik ihracatında % 37 ile en büyük paya sahip olsa da, dünya liginde 16. sırada yer aldı. Otomotiv sektörünün dolaylı çelik ihracatında, ilk 5 sırayı Almanya, Çin, Japonya, ABD ve Meksika aldı. Türkiye Avrupa ülkelerinden, Almanya, İspanya, Fransa, İtalya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, İngiltere ve Polonya’nın arkasında yer aldı.

Otomotivde olduğu gibi, Makine sanayinin ihracatında da Çin, Almanya, ABD ve Japonya ilk 4’te yer aldı. Türkiye ise, AB ülkelerinden Almanya, İtalya, Fransa, Hollanda, İngiltere, Belçika, İspanya ve Çek Cumhuriyetinin arkasından 14. sırada yer aldı.