Tatmetal Yeni Üretim Hatlarına, Yeşil Enerjiye, Sürdürülebilirliğe, Verimliliğini Artırmaya ve Dijitalleşmeye Yatırım Yapıyor 05/12/2023

Tatmetal Yeni Üretim Hatlarına, Yeşil Enerjiye, Sürdürülebilirliğe, Verimliliğini Artırmaya ve Dijitalleşmeye Yatırım Yapıyor

 

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından Tatmetal yeni yılda yeni yatırımlarla güçleniyor. Üçüncü galvaniz hattını 2024’te devreye almayı planlayan firma, yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlarla yeşil üretim alanında somut adımlar atıyor. Ticari faaliyetlerinde istikrarlı gelişimini sürdürmeyi hedefleyen firma, yapay zeka destekli dijital altyapılar sayesinde de verimliliğini artırmayı hedefliyor.

 

Aralık 2023 - Tatmetal gelecek için değer üretme vizyonu doğrultusunda adımlarını güçlendiriyor. Endüstriyel alanda yeni galvanizli hat yatırımı ile güçlenen firma, yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlar sayesinde de çevre dostu yeşil bir üretim anlayışını benimsiyor. Tatmetal ayrıca dijital dönüşüm projeleri kapsamında da tüm iş süreçlerini daha verimli bir hale getiriyor.   

İstikrarlı gelişim yeni hat yatırımıyla güçlenecek

Tatmetal, İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl gerçekleştirilen Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) araştırmasının 2022 sonuçlarına göre 2022’de sergilemiş olduğu performansla Türkiye'nin en büyük 54'üncü sanayi kuruluşu oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yayınlanan "Türkiye'nin İlk 1000 İhracatçısı 2022" araştırmasına göre, 2022 yılında 21,1 milyar dolar ile en çok ihracat gerçekleştiren dördüncü sektör olarak kayıtlara geçen çelik sektörünün Türkiye’nin toplam ihracatındaki pay oranı yüzde 8,3 olarak duyurulurken; Tatmetal ise 2022 ihracat performansıyla ilk 1000 ihracatçı firma içinde sadece mal ihracatı kategorisinde 48’inci, mal ve hizmet kategorisinde ise 59’uncu sırada yer aldı. Tatmetal söz konusu 1000 ihracatçı firmadan, çelik sektöründe faaliyet gösteren 90 kurum arasında ise tüm 12’nci sırada yer aldı.

Firma 2024’te devreye almayı planladığı üçüncü galvanizli sac üretim hattı sayesinde istikrarlı gelişimini sürdürmeyi hedefliyor. Katma değerli üretim anlayışına pozitif katkı sağlayacak yeni hat sayesinde Tatmetal’in yıllık galvanizli sac üretim kapasitesi 1.420.000 tona çıkacak.

 

Sürdürülebilir gelecek için yenilenebilir enerjiye büyük yatırımlar

İştirak firması Şule Enerji adına büyük bir yenilenebilir enerji yatırımına imza atan Tatmetal, 60 milyon Euro değerindeki yatırım anlaşması kapsamında, 66 MW kurulu gücünde rüzgar enerjisi santrali (RES) inşa edecek. Yıllık 200 milyon kilovatsaatlik (kWh) elektrik üretme kapasiteli RES lisansına sahip Şule Enerji A.Ş.’yi 2022’de bünyesine katan Tatmetal, 2024’te devreye almayı hedeflediği RES ile elektrik tüketimini karşılayabilecek, üretim fazlasını dağıtım firmalarına arz edebilecek ve 120 bin ton karbon salınımının da önüne geçecek. Isparta-Konya il sınırında, yaklaşık 600 dönümlük alanda kurulacak 11 adet türbinin inşa süreci başlarken, projenin 2024’te devreye alınması planlanıyor.

Tatmetal ayrıca 2022’de tüm üretim tesislerinin çatılarını kaplayan 70 bin metrekarelik alan üzerine kurulan ve yılda ortalama 12 milyon kWh elektrik üreten 10 MW kurulu gücündeki çatılarına kurduğu güneş enerjisi santrallerine (GES) ek yatırımlarla takviye yapıyor. Karabük’te planlanan yeni GES projesi, arazide 7,80 MWe kurulu güce sahip olacak ve yılda yaklaşık 13 milyon kWh elektrik üretimi sağlayacak. Tatmetal, öz tüketimine katkı sunacak bu yeni yatırım sayesinde enerjide tamamen bağımsız bir şirket haline gelecek. Yeni GES projesinin ise 2024’ün ikinci yarısında faaliyete geçmesi hedefleniyor.

 

Dijital dönüşüm uçtan uca yayılıyor

Tatmetal’in dijital dönüşüm yolculuğu da tüm hızıyla sürüyor. Öncelikle 3 fazdan oluşan ileri planlama projesini başlatan firma, tesis ve kapasite planlama fazını tamamlayarak; malzeme planlama ve ürün izlenebilirliği fazları için çalışmalara başladı. Bunun yanı sıra tesislerinde bulunan bobin, çinko, boya, sarf ve diğer tüm ambar malzemelerinin stok sayımları için yeni teknolojiler ile geliştirilmiş el terminali uygulamasını devreye alarak tüm malzemeleri kontrol altına aldı.  Tatmetal ayrıca finansal süreçlerini de hızlandırmak adına 24 banka ile anlık haberleşme entegrasyonunu sağladı.

 

Tatmetal yeni yılda tüm tesislerinin anlık iletişimi sağlayacak ve verimliliğini arttıracak Seviye 3 projesinin de temellerini attı. Bununla birlikte dijital altyapı çalışmalarında da bilgi güvenliğini gözetecek geliştirme ortamlarını kuran firma, hayata geçirdiği uygulamalar ile oluşan verileri sahadan topladığı verilerle birleştirerek büyük veriye ulaşma yolculuğuna çıkıyor. Bu sayede yapay zeka ile ön görü sunabilen sistemlerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.