2023-6ay: Kocaer Çelik Net Kârını %138 Artışla 769,4 Milyon TL’ye Yükseltti 17/08/2023

2023-6ay: Kocaer Çelik Net Kârını %138 Artışla 769,4 Milyon TL’ye Yükseltti

Kocaer Çelik, 2023 yılının ilk yarısında toplam net karını geçen yılın aynı dönemine göre %138 oranında artırarak 322,9 milyon TL’den 769,4 milyon TL’ye yükseltti.

60 yılı aşkın tecrübe ve birikimi ile Türkiye’nin en büyük sanayi şirketleri ve çelik profil ihracatçıları arasında yer alan Kocaer Çelik, 2023 yılının ilk yarısında toplam net karını geçen yılın aynı dönemine göre %138 oranında artırarak 322,9 milyon TL’den 769,4 milyon TL’ye yükseltti.

Türkiye’de ve Avrupa’da, çelik profil imalatı, servis merkezi ve galvaniz kaplama işlemlerini entegre bir yapıda gerçekleştiren öncü şirketlerden Kocaer Çelik, 2023 yılının ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, demir çelik sektöründe bozulan dengeler, ihracatta gözlenen büyük gerileme, enerji ve işçilik maliyetlerine rağmen 2023 yılının ilk yarısında toplam satış hacmini geçen yıl ile aynı seviyelerde korumayı başardı. Toplam satış gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre  %21 oranında artırarak 5.244 milyon TL’ye ulaştırdı. Kocaer Çelik, satış gelirlerindeki yükselmenin katkısıyla 2023 yılının ilk yarısında toplam net karını geçen yılın aynı dönemine göre %138 oranında artırarak 322,9 milyon TL’den 769,4 milyon TL’ye yükseltmeyi başardı. Kar marjını yılın birinci çeyreğine göre ciddi oranda yükselten Kocaer Çelik, brüt kâr marjında ve düzeltilmiş FAVÖK marjında son üç aylık periyotta 400 baz puanlık artış sağlarken, net kâr marjını %6,7 seviyelerinden %23’e yükseltti.

 

“2023’ün ilk yarısında toplam satış hacmimizi koruduk”

Demir çelik sektörünün yılın ilk yarısındaki performansını değerlendiren Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “Sektörümüz global anlamda 2022 yılında tedarik sıkıntıları, küresel çapta yaşanan enflasyon artışı, yüksek enerji maliyetleri ve bölgesel çatışmaların da etkisiyle oldukça zor bir sene geçirdi. 2023 yılına Çin’de beklenen talep artışının sektörü canlandıracağı ve resesyon endişelerini azaltacağı beklentisiyle girmemize rağmen yılın ilk yarısında beklenen iyileşmeyi tam olarak gözlemleyemedik. Elde ettiğimiz veriler dünyada ham çelik üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre %1,1 oranında gerilediğini gösteriyor. Türkiye açısından değerlendirdiğimizde ise sektörümüz hem dünya pazarında süregelen gerileme hem de Şubat ayında yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle 2023 yılının ilk çeyreğinde de zayıf bir seyir izledi. İkinci çeyrekte bir miktar toparlanma gözlemlense de Türkiye ham çelik üretimi yılın ilk yarısında önceki yılın aynı dönemine göre %16,33 oranında bir daralma yaşadı” dedi.

Sektördeki negatif tabloya rağmen satış hacimlerini korumayı başardıklarını belirten Kocaer, “Demir çelik sektöründe bozulan dengeler, ihracatta gözlenen büyük gerileme ve Aliağa – A2 fabrikamızın yatırım sürecinde gerçekleşen planlı 32 günlük üretim duruşuna rağmen yıllık satış hacmimizde sadece %3 oranında sınırlı bir gerileme yaşadık. Özellikle dünyada üretimi zor ve kısıtlı olan özel çelik profil ürünlerine odaklanmamız sektörümüzde pozitif ayrışmamızı sağladı. Bu sayede yılın ilk yarısını büyüyerek kapattık. Aliağa A-2 fabrikamızda yapılan katma değerli ürünlere yönelik yatırımımız ve alınan ön siparişler dikkate alındığında katma değerli ürünlerimizin payının yılın ikinci yarısında da artmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

Katma değerli ürün yatırımlarına devam ediyor

2021 yılında toplam satış hacmindeki payı %33,1 olan katma değerli ürün satışını 2022’de %42’ye çıkaran Kocaer Çelik bu oranı daha da ileri yükseltme hedefine paralel olarak, Aliağa – A2 fabrikasındaki revizyon yatırımını devreye alarak üretim faaliyetlerine son hızıyla devam ediyor. Gerçekleştirdiği revizyon yatırımlarıyla yeni katma değerli ürünlerin üretimine yönelik son teknolojiyi kullanan şirket katma değerli üretim miktarını, küresel rekabet gücünü ve ihracatını artırmayı hedefliyor.

 

Elektrik tüketiminin %100’ünü yenilenebilir kaynaklar ile karşılamayı hedefliyor

Ege Bölgesi’nin en büyük çatı üzeri Güneş Enerji Santrali’nden (GES) birine sahip olan Kocaer Çelik, halihazırda tükettiği elektrik enerjisinin yaklaşık %33’ünü kendi ürettiği yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Şirket, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edeceği toplam 45 milyon kWh elektrik ile üretimdeki enerji ihtiyacının tamamını temiz ve yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyor. Bu hedefi doğrultusunda ise tüm yenilenebilir enerji kaynaklarındaki yatırım fırsatlarını araştırarak, fizibilite çalışmalarına devam ediyor.

Yeşil enerji, sürdürülebilir üretim ve tüketim stratejisi doğrultusunda yenilenebilir enerji yatırımlarına devam eden Kocaer Çelik, bu çalışmaların yürütülmesi amacıyla, başta jeotermal enerji olmak üzere yenilenebilir enerji alanında faaliyet göstermek üzere %99 iştiraki olan Kocaer Enerji adıyla yeni bir şirket yapılanması gerçekleştirdi. Aydın Kuyucak’ın Horsunlu-Ortakçı Köyü’nde toplam 10.844 hektarlık alana sahip Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Su sahası ve işletme ruhsatını alan şirket, bu sahada birinci faz olarak yaklaşık 120 MW Güneş enerjisine eşdeğer 24 MW’lık Jeotermal Enerji Santrali (JES) yatırımı için fizibilite çalışmalarına başladı. Projenin ilk fazında sismik ve manyetotellürik (MT) tetkik çalışmalarının yapılması için son teknolojiye dayalı analizleri gerçekleştirmek üzere alanında uzman firmalar ile sözleşme imzalanmıştır. Şirket bu yatırım ile elektrik kaynaklı emisyonlarda karbon nötr hedefini gerçekleştirirken, enerjide bağımsız hale gelerek uluslararası rekabette de önemli bir avantaj kazanmayı ve ülkemizin yenilenebilir enerji üretimine değer katmayı hedefliyor.

 

Sürdürülebilirlikte sektörünün öncü markası

Döngüsel ekonomi modeli kapsamında üretim ve tüketim alanında çalışmalarına hız kesmeden devam eden ve sektörde öncü rol oynayan Kocaer Çelik, uluslararası platformlarda aldığı sertifikalarla da bu başarısını taçlandırıyor. Sürdürülebilirlik Akademisi ortaklığı ile bağımsız denetçi kuruluş Bureau Veritas tarafından yapılan; çevre, enerji, sera gazı, su, iş sağlığı ve güvenliği yönetiminin de aralarında bulunduğu 12 farklı kategoride Green Check – Yeşil Kontrol Belgesi denetiminden geçen Kocaer Çelik en üst seviye olan Green Check Gold sertifikasını Demir Çelik sektöründe alan ilk şirket oldu. Şirket aynı zamanda tasarımdan işletme aşamasına kadar tüm süreçlerde sürdürülebilir stratejiler ve verimliliğin ön planda tutulduğu Galvaniz Fabrikası ile de Amerika Yeşil Binalar Derneği (USGBC) tarafından verilen LEED Gold sertifikasına layık görüldü. Kocaer Çelik Galvaniz Fabrikası Türkiye’de bu sertifikaya sahip sektörünün ilk ve tek şirketi oldu.

 

Türkiye’nin en çok ihracat yapan 50’nci şirketi oldu

Avrupa’nın ve Türkiye’nin çelik profil üretimi, servis merkezi ve galvaniz kaplama işlemlerini entegre bir yapıda gerçekleştiren öncü şirketlerden Kocaer Çelik, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2022” listesine göre en çok mal ihracatı gerçekleştiren 50’nci şirket oldu.

Türkiye’nin en büyük sanayi şirketleri arasında yer alan Kocaer Çelik, İzmir Aliağa’da toplam 280.000 m2 alanda 800.000 ton/yıl kapasiteli 3 Çelik Profil Fabrikası, 100.000 ton/yıl kapasiteli Galvaniz Fabrikası, 120.000 ton/yıl kapasiteli Çelik Servis Merkezi ve 15 milyon kWh/yıl kapasiteli yenilenebilir enerji üretim tesisi (GES) ile faaliyetlerine devam ediyor. Katma değerli ürünleri, yurt dışı dağıtım kanalları, Ar-Ge, inovasyon ve sürdürülebilirlik yatırımlarıyla sektöründe öne çıkan Kocaer Çelik, TİM’in verilerine göre FOB 393,5 milyon dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin en büyük 50’nci mal ihracatçısı oldu.

 

12 binin üzerinde katma değerli ürün çeşidi

Kocaer Çelik, 60’a yakın farklı kimyasal kompozisyon içeren kalitede ve 12 binin üzerinde çeşitli cins, ebat ve kalınlıklarda katma değerli ürün üretiyor. Başta enerji nakil hattı çelikleri, güneş enerjisi çelikleri ve madencilik sektörleri olmak üzere yapısal çelikler, ulaşım, makine imalat, tarım, gemi inşa ve savunma sanayilerindeki farklı talep ve ihtiyaçlarına göre özelleştirdiği ürünleri yüksek kalite ve son kullanıma hazır şekilde müşterilerine sunuyor.

 

Güçlü yurt dışı ağıyla ürünlerini altı kıtada 140 ülkeye ulaştırıyor

Son 5 yıldır Ege Bölgesi’nin demir çelik sektöründeki en büyük ihracatçısı konumunda yer alan Kocaer Çelik, yurt dışı dağıtım kanalları Kocaer Steel UK ve Kocaer Steel Ireland ile yüksek katma değerli ürünlerini Birleşik Krallık’taki depolarından müşterilerine en kısa sürede ulaştırıyor. Amerika, İtalya, İsrail, Peru, Kolombiya ve Fas’taki yurt dışı satış temsilcilikleriyle altı kıtada 140 ülkeye ulaşan şirket, yüksek katma değerli ürünleriyle ihracatta ülke ekonomisine sağladığı faydayı her geçen gün artırıyor. Kocaer Çelik, yurt dışı dağıtım kanallarını farklı ülkelerde genişletmeyi hedefliyor.

 

Kocaer Enerji ile yenilenebilir enerji sektöründe büyümeyi hedefliyor

Sürdürülebilirlik çalışmalarıyla da sektörüne öncülük eden Kocaer Çelik, yeşil enerji, sürdürülebilir üretim ve tüketim doğrultusunda yenilenebilir enerji yatırımlarına devam ediyor. Ege Bölgesi’nin en büyük çatı üzeri GES’lerinden birine sahip olan şirket, tükettiği elektrik enerjisinin %33’ünü kendi ürettiği temiz enerjiden karşılıyor. Stratejik büyüme alanı olarak seçtiği yenilenebilir enerji sektöründe, temiz enerji üretim kaynaklarını jeotermal enerji ile çeşitlendirmeyi amaçlayan Kocaer Çelik, yatırımlarını tek çatı altında toplayarak daha etkin yönetimini sağlamak amacıyla %99 iştiraki olan Kocaer Enerji A.Ş. unvanı ile yeni bir şirket yapılanması gerçekleştirdi. Aydın Kuyucak’ın Horsunlu-Ortakçı Köyü’nde toplam 10.844 hektarlık alana sahip Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Su sahası ve işletme ruhsatını alan şirket, birinci faz olarak yaklaşık 120 MW’lık güneş enerjisine eşdeğer 24 MW kapasiteli Jeotermal Enerji Santrali (JES) yatırımı için sismik ve manyetotellürik (MT) çalışmalarına başladı. Bu yatırımların tamamlanmasının ardından elektrik tüketiminin %100’ünü yenilenebilir kaynaklarla karşılamayı planlıyor. Şirket, aynı zamanda elektrik kaynaklı emisyonlarda karbon nötr hedefini gerçekleştirirken, enerjide bağımsız hale gelerek uluslararası rekabette de önemli bir avantaj kazanmayı amaçlıyor. Kocaer Enerji A.Ş. özellikle yenilenebilir başta olmak üzere enerji alanında yapacağı yatırımlar ile ulaştığı elektrik üretim kapasitesini ulusal elektrik dağıtım sisteminde değerlendirerek enerji satışı da gerçekleştiren bir yapıya dönüşmeyi hedefliyor.