Tatmetal’den Yenilenebilir Enerji Yatırımı 27/07/2023

Tatmetal’den Yenilenebilir Enerji Yatırımı

 

Tatmetal endüstri ve çevre için değer üretme vizyonu doğrultusunda yenilenebilir enerji alanında yaptığı yeni yatırımlarla güçleniyor. İştirak firması Şule Enerji adına yapılan 60 milyon Euro değerinde anlaşma kapsamında hayata geçen proje ile yılda toplam 200 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik üretme kapasiteli rüzgar enerjisi santrali (RES) kuruluyor. 66 MWe kurulu güce sahip projenin 2024’te devreye alınması planlanıyor.

 

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından olan Tatmetal, iştirak firması Şule Enerji adına büyük bir yenilenebilir enerji yatırımına imza attı. 60 milyon Euro değerindeki yatırım anlaşması kapsamında 60 MW kurulu gücünde rüzgar enerjisi santrali (RES) bir yıl içinde kurulacak.  Yıllık 200 milyon kilovatsaatlik (kWh) elektrik üretme kapasiteli RES lisansına sahip Şule Enerji A.Ş.’yi 2022’de bünyesine katan Tatmetal, 2024’te devreye almayı hedeflediği RES ile elektrik tüketimini karşılayabilecek, üretim fazlasını dağıtım firmalarına arz edebilecek ve 120 bin ton karbon salınımının da önüne geçecek.

 

Endüstri ve Çevre İçin Değer

Tatmetal’in Karadeniz Ereğli’de bulunan üretim tesislerinde gerçekleştirilen imza törenine Tatmetal Yönetim Kurulu Üyeleri Hayrettin Yavuz ve Akın Tatoğlu ile proje kurulumunu üstlenen Çinli firma Goldwind’in Genel Müdürü Yu Tiecheng katılım gösterdi. Hayrettin Yavuz yapılan anlaşmayla ilgili şunları kaydetti: “Üretim sektörü enerji yoğun ve dolayısıyla enerji maliyetleri fazla olan bir sektör. Diğer yandan ise ihracat pazarı olan ülkelerin ticari süreçlerde benimsemiş olduğu çevresel hassasiyet, Türkiye’de sanayi alanında faaliyet gösteren üretici firmaları daha sorumlu ve ekolojik enerji seçeneklerine doğru yönlendirdi. Tatmetal olarak biz ise gelecek vizyonumuz, endüstriyel iş ortaklarımız ve çevre için değer üretme anlayışımız doğrultusunda, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımları geçtiğimiz yıldan bu yana hayata geçirdik. Güneş enerjisi kaynaklarıyla başladığımız yolculuğumuz 2024’te devreye almayı planladığımız yeni rüzgar santralimizle daha da büyüyecek. Tüm bu enerji yatırımlarını ise iştirak şirketimiz Şule Enerji aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Bu projemizle birlikte enerji tüketimimizin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacak ve üretim fazlasını enerji arzına hazır hale getireceğiz. Amacımız çevre dostu bir sanayi şirketi olarak sürekli gelişimimizi sürdürmektir.”

Isparta-Konya il sınırında, yaklaşık 600 dönümlük alanda kurulacak 11 adet türbinin inşa süreci boyunca 100’e yakın kişi Şule Enerji alt yüklenicileri tarafından istihdam edilecek, işletme aşamasında ise 12 personel görev alacak. Şule Enerji proje tamamlandıktan sonra ürettiği enerjinin tamamını yetkili elektrik dağıtım kuruluşlarına arz edebilecek.

 

Güneş Enerjisi Yatırımları Takviyelerle Büyüyor

Tatmetal ayrıca 2022’de tüm üretim tesislerinin çatılarını kaplayan 70 bin metrekarelik alan üzerine kurulan ve yılda ortalama 12 milyon kWh elektrik üreten 10 MW kurulu gücündeki güneş enerjisi santrallerine (GES) ek yatırımlarla takviye yapıyor. Karabük’te planlanan yeni GES projesi ile de 7,80 MWe kurulu güce sahip olacak ve yılda yaklaşık 13 milyon kWh elektrik üretimi sağlayacak. Tatmetal, öz tüketimine katkı sunacak bu yeni yatırım sayesinde enerjide tamamen bağımsız bir şirket haline gelecek. Yeni GES projesinin ise 2024’ün ikinci yarısında faaliyete geçmesi hedefleniyor.