MMK Metalurji HRC Üretimine Resmen Başladı 10/08/2021

MMK Metalurji HRC Üretimine Resmen Başladı

 

 

Bir süredir deneme üretimlerine devam eden MMK Metalurji, yıllık 2.3 milyon ton kapasiteli tesisinde sıcak haddelenmiş sac (HRC) üretimine ticari olarak başladığını duyurdu. Firma 2012 yılında olumsuz piyasa koşulları nedeniyle durdurduğu HRC üretimini yeniden başlatmak için, tesisin yenilenmesi ve modernizasyonuna 40 milyon dolar civarında yatırım yaptı. Firmanın sıcak haddelenmiş sac (HRC) üretim kapasitesi yıllık 2.3  milyon ton seviyesinde bulunuyor ve firma yılsonuna kadar 200.000 – 300.000 ton aralığında HRC üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyor.

 

2012 yılından bu yana üretimlerinde hammadde olarak kullandığı HRC’yi iç piyasadan ve Rusya’daki ana firmasından tedarik etmekte olan MMK Metalurji için, yükselen fiyatlarla birlikte artan marjlar yanında, Rusya’nın çelik ihracatına vergi uygulama kararı alması da, HRC üretimine yeniden başlanmasını destekleyen unsurlar oldu.

 

 

Yılda 2 Milyon Ton HRC Üretmesi Bekleniyor

MMK Metalurji 750.000 ton/yıl kapasiteli soğuk haddeleme tesisi, 900.000 ton/yıl kapasiteli galvanizleme hattı ve 400.000 ton/yıl boyama hattı ile faaliyetlerine devam ediyor. Tesisin bugünkü fiyatlarla yıllık 2 milyar doların üzerinde değerde 2 milyon ton civarında HRC üretimi gerçekleştirmesi ve bu bakımdan da Türkiye’nin yassı çelik tüketiminin yerli mamul ile karşılanmasına da önemli ölçüde katkıda bulunması ve ithal HRC ihtiyacını azaltması bekleniyor. Türkiye 2020 yılında 1.95 milyar dolar değerinde 4.1 milyon ton HRC ithalatı gerçekleştirdi.

 

İSO 500 listesinde Türkiye’nin en büyük 62’nci şirketi olan MMK Metalurji’nin Türkiye’de 1.300’ün üzerinde çalışanı, 3 milyar liralık cirosu bulunuyor. MMK’nın küresel cirosu ise 8 milyar dolar.

 

 

MMK Metalurji’nin Satışı Gündemde Değil

Rus çelik üreticisi MMK, Türkiye iştiraki MMK Metalurji’nin satışının gündemde olmadığını açıklamıştı.

 

Şirketten yapılan açıklamada Türkiye iştiraki MMK Metalurji’nin MMK Grup içerisinde yeni yatırımlarla grup içi entegrasyonunu devam ettirdiği belirtilerek “MMK Grup stratejisi gereği Türkiye’de sıcak kompleks tesisinin devreye alınması gerçekleşmektedir. Bu durumda MMK Metalurji Türkiye lokasyonun satışı gündemde değildir. Yatırımlar aynı şekilde MMK büyüme stratejisi gereği devam edecektir.” ifadelerine yer verilmişti.

 

Açıklamada ayrıca MMK Metalurji’nin bundan sonra sadece galvaniz ve boyalı değil, sıcak haddelenmiş katma değerli yüksek kalite yassı çelik ürünlerini de Türkiye’de hizmete sunacağı vurgulandı.

 

Bünyesinde 65 şirket bulunduran MMK Şirketler Grubu’nun Türkiye’deki yatırım projesi olan MMK Metalurji 2007’de Türkiye’ye yatırım yapmasıyla faaliyetlerine başlamıştı. 2.3 milyar dolarlık bu yatırımla Hatay-Dörtyol ve Kocaeli- Dilovası bölgelerindeki iki tesis kurulmuştu.