Çolakoğlu Metalurji’den Paslanmaz Çelik Üretiminde 2 Dünya Rekoru 03/05/2022

Çolakoğlu Metalurji’den Paslanmaz Çelik Üretiminde 2 Dünya Rekoru

 

Çolakoğlu Metalurji, Primetals Technologies’ ten tedarik ettiği tesiste paslanmaz çelik üretimi alanında 2 dünya rekoru kırdı.

  • Vakum altı gaz giderme (VOD) ünitesinde gazsızlaştırılan tüm zamanların en yüksek sıvı çelik tonajına ulaşıldı
  • Aynı ünitede rekor seviyede düşük karbon seviyeleri elde edildi
  • Bu büyüklükte bir döküm tonajını işleyebilmek-üretebilmek için her iki firma ileri seviye çelik üretim bilgi birikimi ve tecrübesini paylaştı

 

Primetals Technologies, Çolakoğlu Metalurji'ye tedarik ettiği vakum altı gaz giderme (VOD) tesisinde 298,2 tonluk bir döküm tonajına ulaştığını ve bunun da paslanmaz çelik üretiminde bir dünya rekoru olduğunu duyurdu. Buna ilave olarak, aynı ünitede, dekarburizasyon sonrası 5 ppm karbon içeriğine ulaşıldı ve bu da VOD üniteleri için başka bir dünya rekorunu işaret ediyor. Çolakoğlu Metalurji, İstanbul'un yaklaşık 60 kilometre güneydoğusundaki Dilovası ilçesinde bulunan tesisinde üretim faaliyetlerini gerçekleştiriyor.

 

Konu ile ilgili olarak, Çolakoğlu Metalurji CEO'su Uğur Dalbeler, “Türk çelik sektörünün öncülerinden Çolakoğlu Metalurji, yeni projeler deneme cesaretine sahip bir firma. VOD ünitesindeki başarımız bu kararlılığın en son kanıtıdır. Bayrağı taşıyan ve olağanüstü sonuçlar elde eden çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederken, sağladığı iyi işbirliği ve desteği için Primetals Technologies'e özel teşekkürlerimi iletiyorum. Paslanmaz hurdayı geri dönüştürerek birlikte değer yaratıyoruz, böylece Türk sanayisi için paslanmaz çelik üretiyoruz ve bu sayede de ithalatı ikame ederek, Türkiye'nin ticaret açığının azaltılmasına katkıda bulunacağız" şeklinde konuştu.

 

Paslanmaz çelik üretiminde tecrübe

VOD ünitelerinde rekor sonuçlara ulaşmak için çelik üretim sürecinde aşılması gereken birçok engel var. Örneğin; ocağın proses parametreleri, yüksek sıcaklıklarda döküm alabilmek için çok doğru ve iyi tasarlanmış olmalıdır. Ancak bu şekilde döküm esnasında tıkanmaların, su soğutmalı panel sızıntılarının ve olası ocak refrakter problemlerinin önüne geçilebilir. Ayrıca, söz konusu VOD ünitesi büyük döküm tonajlarına servis verebilmesi için özel tasarım gerektirmiştir – bu tesisler genellikle 60 ile 150 ton arasında paslanmaz sıvı çelik tonajlarına uygundur.

 

Ultra-Düşük karbonlu paslanmaz çelik kaliteleri

VOD- Vakum altı gaz alma ünitesi, VD ünitesine kıyasla ek olarak; oksijen üfleme lansı bulundurmakta, oksijen üfleme rejimlerine göre vakum pompalarını ayarlayabilmekte ve gaz soğutucu, toz tutucu, CO-yakma sistemi gibi ek teçhizatları içermektedir. Ayrıca istenilen kimyasal analiz ve sıvı çelik sıcaklığı gibi parametrelere tam olarak ulaşabilmek için gelişmiş proses modelleri içermektedir. Çeliğe oksijen girdisi; ultra düşük karbonlu paslanmaz çelik kalitelerin (cebri dekarbürizasyon) üretiminde ya da kimyasal ısıtmayla birlikte Alüminyum/Silikon eklentisinde kullanılabilmektedir. (VD-OB prosesi)

 

Dünyanın en büyük tesislerinden biri

Çolakoğlu Metalurji, Türkiye'nin batısındaki Dilovası ilçesinde elektrik ark ocaklı çelik tesisi işletmektedir. Bu tesiste slab ve kütük üretimi yapılmakta ve devamındaki proseslerde yassı sac ve inşaat demirine  haddelenmektedir. Dünyanın en büyük elektrik ark ocaklarından birine sahip olan Çolakoğlu Metalurji’ nin sıvı çelik üretim tesisi, Primetals Technologies tarafından tedarik edilmiştir ve uzun zamandır faaliyetlerine devam etmektedir. 2020'nin sonlarında tesis modernize edilmiş ve VOD ünitesi de olacak şekilde güncellenmiştir. Bu proje, Çolakoğlu Metalurji ile Primetals Technologies arasındaki güçlü iş ortaklığının yeni bir adımını teşkil etmiştir.