Fuat Tosyalı: "Sürdürülebilirliği Bir Var Olma Meselesi Olarak Görüyorum" 28/10/2021

Fuat Tosyalı: "Sürdürülebilirliği Bir Var Olma Meselesi Olarak Görüyorum"

 

Tosyalı Holding, Türkiye'nin dört bir yanından yüzlerce iş ortağı ile Antalya'da bir araya geldi. "Yeşil Çelikte Lider Geleceğe Değer" mottosuyla düzenlenen Tosyalı İş Ortakları 2021 Buluşması'nda konuşan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Sürdürülebilirliği bir var olma meselesi, gelecek nesillerin devamı için en hayati konu olarak görüyorum. Bugün dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden biri olan Tosyalı Holding, gelecekte de yaşama değer veren ve gelecek nesillerin haklarını koruyan, iyi bir yeşil çelik üreticisi ve sosyal şirket, iyi bir topluluk olarak anılmak için var gücüyle çalışmaya devam edecek" dedi.

 

Türkiye'nin global demir-çelik üreticisi Tosyalı Holding, Tosyalı İş Ortakları 2021 Buluşması'nı Türkiye'nin dört bir yanından yüzlerce iş ortağının katılımıyla 21-24 Ekim 2021 tarihlerinde Antalya Belek Titanic Golf Resort'te gerçekleştirdi.

 

"Yeşil Çelikte Lider Geleceğe Değer" mottosuyla düzenlenen buluşmada Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı'nın yanı sıra Tosyalı Holding üst yönetimi de yer aldı. Toplantıda Prof. Dr. Haluk Gürgen ve FutureBright Araştırma şirketi kurucu ortağı Akan Abdula ise gerçekleştirdikleri ilham veren sunumlarıyla katılımcıların verimli ve bir o kadar da keyifli bir gün geçirmesine katkı sağladılar.

 

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı: "Sürdürülebilirlik bir var olma meselesi, gelecek nesillerin devamı için en hayati konu."

 

Toplantıda yaptığı konuşmada ve Prof. Dr. Haluk Gürgen tarafından gerçekleştirilen söyleşide düşüncelerini dile getiren Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, dünyada bir süredir devam eden sürdürülebilirlik odaklı dönüşümün pandemiyle birlikte daha da hızlandığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünya hızla değişiyor, hele ki bu pandemi bize bildiğimiz her şeyi unutturdu. Eskinin ezberlerini bozmak durumunda kaldık. Zaten son 5-6 yıldır dünyada devam eden yeşil dönüşüm pandemi ile birlikte daha da hız kazandı. Hatta çevreye en çok zarar veren dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkeler bile karbon salınımlarını azaltma yönünde taahhütlerini açıkladı. Ülkemizde de biliyorsunuz, meclisimizde Paris İklim Anlaşmasına taraf olmak için hazırlanan kanun teklifi kabul edildi. Ben açıkçası bu meseleyi bir var olma meselesi, gelecek nesillerin devamı için en hayati konu olarak görüyorum. 30'u bulan tesis ve yaklaşık 15.000 çalışanımızla, yıllık 6 milyon tona yaklaşan üretim gerçekleştiren küresel çelik şirketlerinden biriyiz. Bu kapasitemizi birkaç satın alma ile hızla artırabiliriz ama bizim derdimiz bu değil, biz dünyanın en kaliteli, en yeşil çeliğini üretmek, insanlar, canlılar ve çevre için en iyisini yapmak istiyoruz."

 

"Fabrikalarımızda karbon ayak izi en düşük "yeşil çelik" üretimini gerçekleştiriyoruz."

Tosyalı Holding'in bu vizyon ile yıllardır sürdürülebilirliğe çok ciddi yatırımlar yaptığını söyleyen Fuat Tosyalı, "Son yıllarda gerçekleştirdiğimiz sürdürülebilirlik odaklı 100'ün üzerinde Ar-Ge projesi sayesinde bir çelik fabrikasının karbon salımını %30 azaltabilir hale gelmiş durumdayız. Bu anlayışla bugün Tosçelik tesislerinde sektörün karbon ayak izi en düşük "yeşil çelik" üretimini gerçekleştiriyoruz. Tosçelik' in Osmaniye'deki üretim tesislerine kurulan çatı tipi güneş santrali, dünyanın en büyük ilk beş çatı tipi güneş santrali arasında yer alıyor. Bu güneş santrali sayesinde Tosçelik Profil ve Sac, dünyanın karbon ayak izi en düşük ERW boru üreticisi konumunda. Güneş enerjisi kapasitemizi artırmak üzere çalışmalarımız da devam ediyor. Döngüsel ekonomi alanında da Türkiye için sektörümüzün öncüsü olduğumuzu söyleyebilirim. Tosyalı Harsco şirketi ile sadece grubumuzun bünyesindeki değil tüm sektörün cüruf atığını değerlendiriyoruz. Hiçbir şey boşa gitmiyor." dedi.

 

"Sürdürülebilirlikle birlikte rekabetin de markanın da tanımı değişti"

Dünyada Paris İklim Anlaşması ve Yeşil Mutabakat ile birlikte yeni bir ekonomi doğacağını söyleyen Fuat Tosyalı, "Bugün artık rekabetin de markanın da tanımı değiştiği. Eğer doğayla, çevreyle dost, insan ve canlılar için değer yaratan bir iş üretebiliyorsanız tercih ediliyorsunuz. Hem müşteriler hem de çalışanlar bunları dikkate almayan, dahası sürdürülebilirliği bir iş ve yaşam biçimi haline getirmeyen şirketleri tercih etmiyorlar. Biz bu konularda bugüne kadar yaptıklarımızla demir-çelik sektöründe bir marka haline geldik, dünyada bilinen ve tanınan bir şirket olduk. Bugün olduğu gibi gelecekte de dünyada yaşama değer veren ve gelecek nesillerin haklarını koruyan, iyi bir yeşil çelik üreticisi ve sosyal şirket, iyi bir topluluk olarak anılmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. İş ortaklarımız bize bu yolda çalışanlarımızla birlikte, cesaret ve güç veren en önemli varlığımız olacak" dedi.

 

Prof. Dr. Haluk Gürgen'in Fuat Tosyalı ile yaptığı söyleşi yoğun ilgi gördü

Toplantıda Prof. Dr. Haluk Gürgen, "marka değeri ve kurumsal itibar" hakkında Tosyalı Holding ve diğer iyi uygulamaları da içeren bir sunum yaptı. Prof. Dr. Haluk Gürgen'in marka değeri ve önemi, güçlü bir marka değerinin oluşturulmasında kurumsal itibarın yeri ve kurumsal felsefe, kurumsal kültür ve kurumsal değerlerle ilişkisi ve nasıl yönetileceğine dair verdiği bilgiler, katılımcı iş ortakları tarafından büyük bir merakla dinlendi. Müşteri ve iş ortaklarının itibarin oluşturulmasındaki rolü, sürdürülebilirlik ve sosyal şirket gibi birçok başlıkta, iş ortaklarının sorularıyla şekillenen oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirildi. Programın ikinci bölümünde ise Prof. Dr. Haluk Gürgen'in Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ile yaptığı söyleşi katılımcılardan yoğun ilgi gördü.