Adnan Öztürk: Türkiye’de Çelik Fiyatı Oluşmadan, Dünyada Oluşamazz 22/05/2020

Adnan Öztürk: Türkiye’de Çelik Fiyatı Oluşmadan, Dünyada Oluşamazz

 

Virtus Steel YK Başkanı Adnan Öztürk, 22 Mayıs 2020’de BloombergHT Focus programında açıklamalarda bulundu:

Sayın Adnan Öztürk'ün Açıklamalarından Satırbaşları:

 

- Küreselleşmeyi bizzat başlatan ABD’nin başkanının ağzından ABD’nin resmi ideolojisinin artık küreselleşme olmadığını öğrendik. Bu çok önemli ve artık ulus-devlet modeline geçildiğini gösteriyor. Burada da “sürdürülebilirlik” ve “kendi kendine yeterlik” çok önemli olacak. COVID-19 sürecinde bunu gördük.

 

- Ticaret savaşları ve covid19 ortamında, Türkiye gibi lojistik anlamda avantajlı, maliyeti nispeten düşük ve son derece kaliteli işgücünün varolduğu ülkeler için çok ciddi fırsatlar görüyorum.

 

- Çelik sektörü aynı zamanda sosyal anlamda da önemli bir sektördür.

 

- Önümüzdeki dönemde, istihdamın korunması ve arttırılması uğruna dünyada sabahtan akşama gümrük duvarlarının örüldüğü günler göreceğiz.

 

- Gümrük duvarlarını Türkiye’nin de, hızlı, aktif ve dinamik bir şekilde kullanabileceği hukuki altyapıyı süratle kurması lazım.

 

- Dünyanın 8. büyük çelik üreticisi Türkiye için çelik sanayi, 30 milyar dolar üretim ve 15 milyar dolar ihracatın yapıldığı son derece stratejik bir sektör.

 

- 30 yıllık tecrübemle söylemeliyim ki, Türkiye çelikte dünyada bu kadar önemli bir ülke iken, dünyada çelik fiyatları Türk çelik üreticilerinin davranışlarını sorgulamadan yapılamaz.

 

- Yılda 20 milyon ton hurda ithal eden bir ülke, hurda fiyatlarının belirleyicisi bir ülke.

 

- Hurda ithal ediyoruz, enerji ithal ediyoruz, inşaat demiri, uzun mamul üretiyoruz. Bunları ihraç ediyoruz. Ama asıl gelişmemiz gereken, otomotiv, beyaz eşya gibi katma değeri yüksek sektörlerdeki yassı mamulleri ithal ediyoruz.

 

- Bunları alt alta koyduğumuz zaman 2019 senesindeki Türkiye’nin 30 milyar dolarlık cari açığı çok üzücü. Bu kadar güçlü olmamız gereken bir sektörde, cari açığın 5 milyar dolarını çelikle yaratıyoruz.

 

- Bizim süratli bir şekilde çelik üretimi konusunda milli bir strateji üretmemiz gerekiyor.

 

- 50 milyon tonluk kapasitede 33 milyon ton çelik üretebiliyoruz. Kapasitenin % 30’u yatıyor.

 

- Milli bir çelik stratejisi oluşturursak, biz bu 5 milyar dolarlık cari açığı 5 milyar dolar fazlaya çevirebilecek potansiyele sahibiz ama bunun milli bir strateji çerçevesinde bilinçli olarak yapılması lazım. Bu bir organizasyon meselesi.

 

- 30 yıllık tecrübemle söylüyorum. Türkiye’de çelik fiyatı oluşmadan, dünyada çelik fiyatı oluşamaz.

 

- Asıl ithal ettiğimiz mamulleri üretecek dönüşümleri yapmalıyız.

 

- 2019’da ihracatımızın tonunu 731 dolardan ithalatımızı ortalama 841 dolardan yapmışız. Benim fabrikalarım dönüşümle bu pahalı malları üretebilecek yeteneğe sahip ise, benim bu dönüşümü derhal organize etmem gerekir. Bence bu anlamda ortak menfaatte buluşmanın vakti geldi.

 

- Virtus Steel olarak, salgın faaliyetlerimizde büyük bir değişiklik yapmadı. İhracata ağırlık verdik. Çok kötü geçmediğini söyleyebilirim.

 

- Türk bankaları Eximbank’ın sigortasını sigorta olarak kabul etmiyor. Eximbank’ın alacak sigortasının, Türk bankaları nezdinde gerçekten % 100 döviz sigortası olarak görülmesi, sektöre Eximbank’ın vereceği nakit kredilerden çok daha büyük bir dinamizm katacağına inanıyorum.