Trump Tarifeleri İkinci Yılına Başlarken, Kaybedenler Kazananlardan Fazla 27/03/2019

Trump Tarifeleri İkinci Yılına Başlarken, Kaybedenler Kazananlardan Fazla

 

ABD Başkanı Trump bir yıl önce çelik ve alüminyum ithalatına karşı ilave vergiler getirdiği bir yıl önce söz verdiğinin aksine, ticaret savaşları söylendiği kadar iyi ve kazanması kolay olmadığını ortaya koydu.

 

Tarifelerin etkileri farklı şekillerde yansıdı. ABD’li çelik üreticileri Nucor Corp ve US Steel 2018 yılında yüksek miktarlarda kârlılık artışları elde etti. Ancak ABD’nin en büyük ihracatçıları arasında da yer alan Caterpillar Inc’in önderliğindeki metal girdisi kullanan üreticiler, ilave tarifelerin kârlılıklarına darbe vurduğunu, işten çıkarmalara neden olduğunu ve bazı firmaların ABD’deki istihdamın azalmasına neden olacak şekilde tedarik zincirlerini yeniden düzenlemek zoruna kaldıklarını açıkladı. Dünyanın en büyük makine üreticisi olan Caterpillar, tarifeler nedeniyle 2018 yılında 100 milyon dolardan fazla zarar ettiğini, bira üreticisi MillerCoors alüminyum vergilerinin operasyonel maliyetlerini n40 milyon dolar arttırdığını açıkladı. ABD’de yerleşik çivi üreticisi Mid-Conitent Steel and Wire Inc, tarifelerin maliyetleri üzerindeki olumsuz etkisini dengeleyebilmek için işçi çıkartmaya başladı. Güneş panelleri için çelik kafes üretimi yapan PanelClaw Inc ve Nuance Energy, tarifelerden sonra tüm üretimlerini ABD’de ABD’li işçiler ile yapmak yerine bazı kafesleri doğrudan ithal etmeye başladıklarını açıkladı.

 

Alüminyum tarafında ise, işler daha da kötü. Sadece ABD’li alüminyum tüketicileri değil, üreticileri de zor günler geçiriyor. Çin’den alüminyum ithalatı rekor seviyelere yükseldi ve fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor. Century Aluminum Co ve Alcoa Corp’un alüminyum birimi son çeyrekte zarar açıkladı.

 

ABD İmalat Sanayi PMI, Ağustos ayından bu yana istikrarlı bir şekilde gerileyerek, Şubat ayında Başkan Trump’un seçimleri kazandığından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Büyük resim Section 232 ile ilgili herşeyin yolunda olmadığını gösteriyor.

 

Asya’da çelik üreticilerinin henüz ABD’nin ilave vergilerinin etkisini tam olarak hissetmediklerini, Çin’in yapısal reformlarla çelik piyasası üzerindeki kontrolünün arttırarak, talebi canlı tutacak önlemler aldığını, Çin’in bugün kadar talebi canlı tutmaya yönelik çalışmalarının sonuç verdiğini ve ABD’nin ilave tarifelerinin olumsuz etkilerini dengelediğini belirten Japonya Growth & Value Stock Research Başkanı Yoku Ihara, “Ancak bu olumlu koşullar sonsuza kadar sürmeyecek. ABD ile ticaret savaşlarının olumsuz etkileri çelik dışındaki sektörlere de sirayet etmeye başladıkça, Çin ekonomisi dönüm noktasına doğru yaklaşıyor. Asya devi bir inşaat furyası içerisindeydi. İnşaat faaliyetleri ihtiyaçtan daha hızlı büyüdü. Talep eninde sonunda azalacak. Çelik üreticileri piyasa koşullarında oluşabilecek radikal değişimlere hazırlıklı olmalı” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: Bloomberg